FAQ – Ortho Diamantlaan – Leiden

FAQ

FAQ

  • Als de behandeling klaar is en de tanden mooi recht staan, blijft dat altijd zo?
Vaak wel maar helaas niet altijd voor 100%. Belangrijk is dat na het verwijderen van de brackets gedurende lange tijd (± 2 jaar!) zogenaamde retentie beugels worden gedragen. Dit omdat tanden en kiezen langdurig de neiging hebben weer naar hun oude positie te willen schuiven. De retentiebeugels voorkomen dit.
In de onderkaak wordt meestal een spalkje (bonded retainer) toegepast die aan de achterzijde van de snijtanden wordt geplaatst. In de bovenkaak zijn spalkjes nogal kwetsbaar omdat de ondertanden er vaak tegen aan bijten. Om die reden is het verstandiger een uitneembare retainer toe te passen.
  • Bestaat er een leeftijdsgrens voor een orthodontische behandelding?
Nee,in principe is er geen leeftijdsgrens voor een orthodontistische behandeling. Wel zijn orthodontische behandelingen van volwassenen vaak complexer omdat de kaken uitgegroeid zijn en de tanden en kiezen al een tandheelkundigehistorie hebben (vullingen ed). Ten alle tijde geldt dat de conditie van het tandvlees en kaakbot goed moet zijn voordat de orthodontische behandeling gestart kan worden.
  • Heb ik een verwijzing van mijn tandarts nodig?
Nee, dat is niet nodig. Wel is het prettig wanneer de tandarts aangeeft waarom er eventueel een beugel nodig is. Ook moet u de tandarts blijven bezoeken voor de halfjaarlijkse controle.
  • Hoe lang duurt een orthodontische behandeling?
Behandelingen duren meestal 2 tot 3 jaar. De duur hangt af van de ernst van de afwijking, maar ook van de motivatie om de beugel zo goed mogelijk te dragen. Met ons Dental Montering kunnen we de draagtijd aanzienlijk verkorten.
  • Is het plaatsen van een vaste beugel pijnlijk?
Nee, het plaatsen is niet pijnlijk. Wel voel je druk op je kiezen als er ringetjes worden geplaatst. Nadat de beugel is geplaatst, zijn de tanden en kiezen gevoelig of zelfs pijnlijk. Dit vervelende gevoel verdwijnt na enkele dagen en kan, indien nodig met behulp van paracetamol onderdrukt worden. Bij het activeren (‘aandraaien’) van de vaste beugel, wordt de druk op de tanden en kiezen weer even opgevoerd waardoor deze opnieuw gevoelig kunnen worden.
  • Kan ik mijn vaste beugel met een elektrische tandenborstel poetsen?
Het kan wel maar vaak is het gemakkelijker en overzichtelijker om met een gewone borstel (multi-tufted) te poetsen. Met een elektrische tandenborstel met een ronde draaiende kop is het lastiger onder de draad te komen die door de slotjes loopt. Kijk goed naar de poetsfolder die bij het plaatsen van de slotjesbeugel wordt meegegeven.
  • Mag ik met een vaste beugel cola drinken?

Het drinken van Cola en heel veel andere frisdranken (!) is niet zo’n goed idee. Vroeger was cola taboe omdat het de lijm oploste waarmee de ringen om de kiezen bevestigd waren. Tegenwoordig gebruiken we lijm die daar goed tegen kan. Toch is het beter niet te veel frisdrank te drinken. Dit omdat frisdranken vaak heel veel suiker bevatten en bovendien erg zuur zijn.

Met een beugel is het toch al lastiger om je tanden en kiezen goed schoon te houden. Wanneer er dan ook nog veel frisdrank wordt gedronken bestaat de kans dat de kwaliteit van het glazuur achteruit gaat (dit wordt tanderosie genoemd). Het is daarom beter zo min mogelijk frisdrank te drinken

  • Vergoedt de verzekering de orthodontische behandeling?

Alleen als u aanvullend verzekerd bent. De hoogte van de vergoeding verschilt sterk per ziektekostenverzekeraar en per pakket. Het is verstandig de polisvoorwaarden goed na te lezen of contact op te nemen met uw zorgverzekeraar.

Een actueel overzicht van de vergoedingen voor orthodontische behandelingen tot 18 jaar van diverse Zorgverzekeringen treft u hier aan.

Een actueel overzicht van de vergoedingen voor orthodontische behandelingen voor volwassenen van diverse Zorgverzekeringen treft u hier aan.

  • Wat is de beste leeftijd om voor het eerst naar de orthodontist gaan?
De beste tijd om naar de orthodontist te gaan is als uw kind aan het wisselen is. De gangbare leeftijd ligt rond het 10 -11 jaar (groep 7). Bij ernstige gebitsafwijkingen moet soms eerder worden ingegrepen
  • Wat zijn de kosten van een orthodontische behandeling?
De kosten voor een behandeling lopen erg uiteen en zijn afhankelijk van de ernst van de afwijking. Tijdens het eerste consult wordt een globale inschatting gegeven van de kosten. Zodra het definitieve behandelplan is vastgesteld, krijgt u een specifieke kostenbegroting. De tarieven die gehanteerd worden zijn wettelijk bepaald door de Nederlandse Zorg Autoriteit.